Göz sizinle birlikte yer – bitki bazlı et ikamelerinin, proteinlerin ve bunların hammaddelerinin renk ölçümü

Et ikame ürünlerinin renk ölçümü

Vegan moda! Giderek daha fazla sayıda tüketici artık bitki bazlı et ikameleri. Burada belirleyici faktörler genellikle kendi sağlıkları, hayvan refahı ve iklimin korunmasıdır. İlginç bir şekilde, gerçek bir et parçasının tadı, kokusu ve görünümü ne kadar iyiyse, et alternatiflerinin kabulü de o kadar fazla olmaktadır. Bu nedenle ikame ürün üreticilerinin amacı tüm duyusal spektrumu kapsamak, yani bu üç bileşen açısından orijinal hayvansal ürüne mümkün olduğunca yakın bir ürün yaratmaktır.

HL Infographic Bitki bazlı proteinler

Et ile ilişkilendirdiğimiz karakteristik lezzet büyük olasılıkla hayvansal hemoproteinden gelir ve diğer bileşenler ve baharatlar tarafından kolayca taklit edilemez . İşte bu noktada ürünün rengi devreye giriyor: Tüketici Araştırmaları Dergisi’nde yer alan bir çalışmaya göre , bir gıdanın rengi ve görünümü bazen tat izlenimimizi gerçek tattan bile daha fazla etkiliyor. Bitki bazlı bir ürün gerçek ete benziyorsa, tüketicilerin et tadı alma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, bitki bazlı proteinleri kullanırken tat testinin yanı sıra görsel izlenimi de optimize etmek çok önemlidir.

Renk öznel bir nicelik gibi görünebilir, ancak aslında ölçülebilir. Renk algısı, bir yüzeyin ışığın dalga boylarını ne kadar güçlü emdiğine veya yansıttığına dayanır . Bu nedenle üreticiler spektrofotometreler yardımıyla gerçek etin renk değerlerini belir leyerek bitki bazlı ürünler için tek tip renk formülasyonları tanımlayabilirler .

Yüksek kaliteli renk ölçüm cihazları, etin karakteristik görünümünü yeniden üretmenin temelini oluşturur. Bir üründeki hammaddelerin ve katkı maddelerinin kalitesini kontrol etmenin yanı sıra son ürünün görsel olarak tutarlı görünümünü kontrol etmek ve garanti etmek için de kullanılabilirler.

Özellikle homojen olmayan malzemelerin daha geniş yüzeylerini ölçebilen HunterLab’ın Aeros cihazı uygun olacaktır. Seitan, soya, acı bakla ve bezelye gibi granül hammaddeler 30 cm çapındaki kapta kolayca ölçülebilir. Sonradan temizlenmesi gereken cam küvetler kullanılmadığından, temizleme çabası geleneksel cihazlara kıyasla çok düşüktür.

Buğday proteinleri, baharatlar veya pigment tozları gibi toz halindeki bileşenlerin rengini ölçmek istiyorsanız HunterLab, ColorFlex L2 veya Agera ile cam küvette ölçüm yapmanızı önerir. Bu cihazlar, gıda boyası çözeltileri gibi opak sıvıların ölçümü için de uygundur .

Bitki bazlı burger köftesi gibi son ürünler için hem yukarıda bahsedilen laboratuvar renk ölçüm cihazları hem de SpectraTrend HT gibi inline spektrofotometreler kullanılabilir.

Aeros Spektralphotometer

Aeros

Düzensiz numunelerin doğrudan ve temassız ölçümü. Granül, pelet, toz veya atıştırmalık gıdalar için.

ColourFlex L2 (45°/0°)

Birçok uygulama için entegre QC yazılımına sahip kompakt kolorimetrik istasyon.

Agera Spectrophotometer

Agera (0°/45°)

Renk ölçümü (ölçüm açıklığı yukarı veya öne bakacak şekilde) doğrudan veya küvetlerde, UV kontrolü ve 60° parlaklık ölçümü.

SpectraTrend HT Pellets

SpectraTrend HT

Üretim sırasında kalite kontrolü için çevrimiçi (inline) spektrofotometre.

Cihazlarımız ve özellikle ürününüzün rengini en iyi şekilde nasıl belirleyebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için bugün bize ulaşın .HunterLab ekibi sorunuzu dört gözle bekliyor!

İletişim bilgileri HunterLab Europe GmbH

Bizim konumumuz

Dr. August Einsele Ring 15,

82418 Murnau am Staffelsee

İletişim bilgileri

E-posta: sales@hunterlab.de
Tel: +49 8841 9464

Destek

HunterLab Servis ve Destek - Müşteri merkezli, hızlı, benzersiz.