Patates cipsleri ve her çeşit sebze cipsi, iştah açıcı görünümleriyle etkileyicidir. Gıda endüstrisinde renk, kavurma, baharatlama ve tazelik hakkında sonuç çıkarılmasını sağladığından önemli bir kalite göstergesidir. Hassas renk ölçümü, israfı en aza indirmeye ve tutarlı ürün kalitesi sağlamaya yardımcı olur.
Ancak çiplerin düzensiz yüzeyi, geleneksel renk ölçüm cihazları için bir zorluk teşkil etmektedir. Çipler genellikle birbirinin üzerinde yer alır, gölge oluşturur ve yapıları bakımından farklılık gösterir. Farklı renk paletlerine sahip sebze çipleri ölçülürken ölçüm daha da karmaşık hale gelir.
HunterLab şu cihazı geliştirdi Aeros spektrofotometre Özellikle atıştırmalık gıdalar gibi homojen olmayan numuneler için uygun bir çözüm. Aeros, her zamanki gibi küçük numuneleri ölçmek yerine daha geniş bir alanı tarar. Numune diski sensörün altında döner, böylece beş saniye içinde 35 ölçüm yapılır ve güvenilir bir ortalama değer belirlenir.
Ancak, yüzeyleri büyük farklılıklar gösterdiğinden bu yöntem bile çipler için her zaman yeterli değildir. HunterLab bu sorunu çözmek için üç parçalı bir sıkıştırma seti geliştirmiştir . 150 g yonga bir numune tepsisine doldurulur ve ardından bir sıkıştırma tepsisi kullanılarak hacimlerinin yarısına kadar sıkıştırılır. Bu, doğal görünümü korurken “delik” sayısını azaltır.
Hazırlama işleminden sonra, saniyeler içinde hassas ve tekrarlanabilir renk değerleri sunan Aeros spektrofotometre ile ölçümler yapılır. Bu yöntem gıda endüstrisinde kendini kanıtlamıştır ve talaş kalitesinin güvenilir bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. Benzersiz Aeros spektrofotometresi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.