Spektrofotometre ile yiyeceklerinizin renk kalitesini nasıl optimize edebilirsiniz?
Bir gıda ürününün rengi, satın alma kararında belirleyici bir rol oynar. Tüketiciler ve perakendeciler, tazelik ve kalite algısını etkilediği için çekici bir görünüme büyük önem verirler. Renk farklılıklarını en aza indirmek ve tutarlı bir ürün kalitesi sağlamak için spektrofotometre kullanımı şarttır. Böyle bir renk ölçüm cihazı hassas, objektif renk değerleri sağlar ve gıda üreticilerinin kalite standartlarını optimize etmelerine ve israfı azaltmalarına yardımcı olur. Peki gıda ve içeceklerin rengini ölçmek için en uygun spektrofotometre hangisidir?
Her gıda için doğru renk ölçümü
Bir ürünün fiziksel özelliklerine ve kıvamına bağlı olarak farklı ölçüm yöntemleri kullanılır:
- Şeffaf sıvılar: HunterLab transmisyon cihazı Vista gibi transmisyon ölçümlü bir spektrofotometre, spor içecekleri gibi içecekler için uygundur.
- Düzensiz veya opak gıdalar: Yansıtma ölçümleri burada en iyi seçimdir. Temassız Aeros veya ColorFlex L2 gibi ölçüm cihazları hassas sonuçları garanti eder.
- Çok yönlü ölçüm gereksinimleri: UltraScan VIS veya UltraScan PRO gibi kombinasyon çözümleri hem iletim hem de yansımayı ölçer ve ayrıca renk ve bulanıklık değerlerini kaydeder.
- Yağ içeriğini göz önünde bulundurun: Boyalar suda ya da yağda çözünebildiğinden, yağ içeriği renk algısını etkiler. Bir spektrofotometre, optimum renk sonucu için gerçek zamanlı ayarlamalar yapılmasını sağlar.
- Üretim sırasında ölçüm: SpectraTrend HT gibi hat içi ölçüm cihazları ile renk doğrudan üretim süreci sırasında kontrol edilebilir.
Tüketici tercihlerine ve yasal gerekliliklere uymak
Modern tüketiciler sağlık konusunda her zamankinden daha bilinçli ve gıdalardaki renklendiricilere ilişkin düzenlemeler sürekli değişiyor. Sonuç olarak, birçok üretici giderek daha fazla doğal renklere yönelmektedir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) güvenlik düzenlemelerini karşılamak için renklendiricilerin miktarının belirlenmesi çok önemlidir. Örneğin, yağlar, meyve suları ve süt ürünleri için popüler bir doğal renklendirici olan beta-karoten, mevcut üretim sürecinde belirlenen sınırlara kadar kullanılabilir.
Seçeceğiniz spektrofotometre çözümü, sektörünüzde kullanılan renk skalalarını ve endekslerini ölçerek tüketici tercihlerini ve yasal gereklilikleri desteklemelidir. Örneğin Gardner renk skalası, yenilebilir yağlar gibi şeffaf sıvıların sarılığını ölçmek için tercih edilen yöntemdir .
İşlemenin etkilerinin ölçülmesi
Üretim sırasında kullanılan işleme adımları, boyalarda ve pigmentlerde kimyasal değişikliklere neden olabileceğinden gıda renklendirmesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Pigmentler aşırı ısıya maruz kaldıklarında stabilitelerini kaybetme ve ayrışma eğilimi gösterirler. FD&C Red 40 gibi sentetik renklendiriciler ve pancardan elde edilen renklendirici gibi doğal renklendiriciler bu duruma karşı hassastır. Maruziyet ne kadar uzun sürerse, renk değişiklikleri de o kadar güçlü olur.
Doğru renk ölçüm cihazı, işlemenin her aşamasında renk verilerini yakalamanıza ve ölçmenize yardımcı olur. Bu sayede süreçlerinizi ayarlamak, israfı önlemek ve daha tutarlı renk kalitesi elde etmek için değişikliklerin nerede meydana geldiğini belirleyebilirsiniz.
HunterLab: Hassas renk ölçümü için ortağınız
HunterLab, gıda ve içecek renk ölçümü için dünyanın önde gelen spektrofotometre üreticisidir. Yenilikçi çözümlerimiz 70 yılı aşkın süredir birçok sektörde olağanüstü renk kalitesi sağlamaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki tanınmış gruplar ve şirketler, cihazlarımıza ve müşteri odaklı hizmetimize güvenmektedir. Avrupa çapında 14 temsilciliğimiz ve Avrupa HunterLab ofisinde özel bir ekiple, kullanıcılara tüm kolorimetrik konularda destek veriyoruz.
Fiyat teklifi veya tavsiye almak için kolorimetri uzmanlarımızla görüşün.